OMRÅDE

Alken & Mossø Bakke

Natur og bevægelse

Søhøjlandet er det højest liggende område i Danmark og samtidig det område med den største tæthed af søer.

Det dramatiske istidslandskab er karakteriseret af store skove, heder og mange små enge omgivet af store bakker og søer, der er forbundet med Gudenåen, Danmarks længste flod.

Ry, som ligger blot 8 minutters kørsel fra Mossø Bakke, er uofficielt en af Danmarks outdoor hovedstæder, og Himmelbjerget er inden for rækkevidde af en rask cykeltur.

I og omkring Alken er der flere gode markerede vandreruter, og fra Øm Kloster kan man begive sig ind i næsten uberørt natur i langs Gudenåen.

Alken har sin helt egen online-avis alken.dk som fungerer som nyhedsplatform og opslagstavle for begivenheder, idéer og mennesker. Ja, en rigtig lille avis.

Samtidigt kan man med fordel bruge hjemmesiden som landsbyarkiv, idet historier helt tilbage fra nullerne er at finde på siden.

MOSSØ
Sætter man en kajak elle kano i vandet ved Mossø, kan man padle sig vej hele vejen til Tørring i syd eller Randers mod nord gennem noget af Danmarks smukkeste natur.

STRAND
I dagligdagen er søen flittigt benyttet til sommer- og vinterbadning, og den lille strand som danner rammen om bl.a. den lokale Skt. Hans aften, er børnevenlig og hyggelig.

SKANDERBORG
Hjemsted for Danmarks Smukkeste Festival. Og et rigt handelsliv, hyggelige caféer og et fantastisk nybygget søbad med sauna. Skanderborg Kulturhus får ugentligt besøg af de største kunstnere og foredragsholdere, og den tilstødende biograf er ligesom biblioteket velbesøgt.

MEJERIET
Det gamle mejeri – Alkens hjerte – fungerer i dag som samlingssted for hele byen.
Mejeriets største lokale er den store multisal med plads til +100 spisende, fester, koncerter, foredrag, dans, yoga og meget mere. Til salen hører et stort veludstyret industrikøkken.

KØBMAND & CAFE
En del af mejeriet er indrettet som frivillig drevet købmandsbutik, hvor alle fornødenheder kan købes. I den integrerede café samles der op på stort og småt.

BAGERI
I det tilstødende frivilligt drevne bageri, produceres der hver dag frisk bagværk til købmanden. Om søndagen foregår salget ud af et åbnet vindue.

SOMMERRESTAURANT
Præstegården i nabolandsbyen Svejstrup er et magisk sted, hvor beboerne hvert år omdanner Klosterhaven til sommerrestaurant med fantastisk mad og skøn musik.

BOES BED & BREAKFAST
Danmarks måske hyggeligste bed & breakfast ligger i den totalfredede nabolandsby Boes, og byder på ekstra overnatningsmuligheder, julemarkeder og ferniseringer.

DOVER GYMNASTIK FORENING
Dover GF er vores lokale sportsklub med base ved Bjedstrup Skole. Foreningen er for alle i sognet der vil bevæge sig og have det sjovt med sine naboer. Foreningen arrangerer bl.a. gymnastikhold, boldspil, workout og bueskydning. Desuden kan medlemmer booke baner i hallen på skolen.

Lokalområde

Med sin geografiske placering midt i Søhøjlandets fantastiske natur og kun 23 minutters kørsel til Aarhus C, får man som beboer på Mossø Bakke det bedste fra to verdener.

Stor natur lige uden for døren, et levende hyggeligt landsbymiljø og Aarhus inden for rækkevidde.

Også centrum af Silkeborg og Horsens kan nås på under en halv time. Skanderborg blot 5 minutters kørsel fra Alken, rummer et rigt kultur- og handelsliv.

Helt særligt for Alken er dets lille togstation – med direkte forbindelse til Aarhus, som sætter mange familier i stand til kun at skulle eje én bil, for at få den daglige logistik til at gå op.

Skole & Institution

Vuggestue og Naturbørnehave

Landsbyklyngens lokale folkeskole er Bjedstrup Skole, der ligger på en stor skøn naturgrund.

Skolen rummer et integreret Børnehus med vuggestue, børnehave og naturbørnehave. Der har de senere år været en stor tilgang af tilflyttende børnefamilier fra primært Aarhus, og Børnehuset myldrer af liv, leg og læring.

Mange børn i børnehaven har ældre søskende, som går på skolen – og det lille kendte miljø skaber tryghed og ro for både børn og forældre.

Både børnehaven og naturbørnehaven har fokus på udeliv og den store naturgrund er den perfekte ramme.
Bjedstrup Børnehus har hvert år siden 2015 stolt kunnet hejse “Friluftsrådets Grønne Spirer”-flag.

Skole (0-6 klasse)

Bjedstrup Skole ligger kun 10 minutters cykling fra Mossø Bakke. Eller 5 minutter i skolebussen, som kører både morgen og eftermiddag.

Det er en fantastisk lille folkeskole med 110 elever fordelt fra 0. til 6. klasse. Og det er en skole, hvor alle kender alle, hvor forældre og lærere er engagerede og hvorfra der udspringer et væld af projekter og initiativer. Skolens værdier er Bevægelse, Balance, Bæredygtighed.

– Bevægelse hvor børn og voksne flytter sig fysisk og mentalt. Bevægelse som stimulerer børns udvikling.

– Balance mellem individ og fællesskab. Mellem det nære og den store verden. Mellem tryghed og udfordring.

– Bæredygtighed i samspillet med naturen og klimaet, i fællesskabet med hinanden og i arbejdslivet.

Læs mere om Bjedstrup Skole og Børnehus

Offentlig transport

Med tog er der afgange til og fra Aarhus hver time.

Turen er uden skift og tager 26 minutter.

Står man af i Skanderborg, er rejsetiden 5 minutter.
Springer man på cyklen til Skanderborg, er det en tur på ca. 15 minutter.

Til Aarhus C er der 23 minutters kørsel i bil.

Læs mere på www.rejseplanen.dk og www.midttrafik.dk